woensdag 30 maart 2011

stelselherziening sociale voorzieningen

Binnen het Ministerie van Sociale Zaken wordt er gewerkt aan een stelselherziening voor de sociale zekerheid. Bedoeling is om de wetswijziging met ingang van 1 januari 2012 door te voeren.

Een groot aantal wetten vervalt, als de plannen doorgaan:

De WWB wordt afgeschaft. Ontheffing van de arbeidsverplichting voor alleenstaande ouders met kinderen beneden de 5 jaar vervalt. De re-integratiegelden vallen weg of worden fundamenteel anders ingezet.

De wet WIJ wordt afgeschaft.

De WSW wordt afgeschaft. Gedachte is dat maximaal de helft niet plaatsbaar is in het beroeps- en bedrijfsleven.

De nieuwe Wajong zoals die geldt vanaf 1 januari 2010 vervalt. De aanwas in de Wajong zou te sterk zijn. De Wajongers worden opgesplitst in de echte duurzame arbeidsongeschikten en zij die nog mogelijkheden hebben op de arbeidsmarkt hebben. De eerste groep blijft onder het UWV vallen. Die voert een wet uit die overeenkomsten heeft met de IVA.

De re-integratiegelden worden afgenomen van het UWV en blijven ook voor gemeenten niet meer in de oude vorm. Voor dit in de plaats komt er 1 nieuwe wet die wordt uitgevoerd door gemeenten.

De uitkeringsgerechtigden worden ingedeeld in categorieën, afhankelijk van de afstand tot de arbeidsmarkt en dergelijke. Zij worden waar nodig regelmatig gekeurd, vermoedelijk door UWV-artsen.

Doelstellingen zijn:
- forse bezuinigingsdoelstelling
- meer personen op de arbeidsmarkt. Er dreigt een immens tekort op de arbeidsmarkt in bepaalde sectoren.
- oplossing bieden voor de toenemende vergrijzing en voor het ouder worden van de Nedrlandse bevolking.

Al met al zijn het immense opearaties. Alleen al het ophogen van de leeftijdsgrens van de AOW van 65 naar 66 jaar heeft een ernorme impact op wetgeving, op cao's, op pensioenregelingen en dergelijke.

Alles is nog in een pril stadium van voorbereiding.

dinsdag 29 maart 2011

Reality check voor het UWV

Deelneemster Natasia had volgens het UWV geen recht op een WW-uitkering nadat zij uit reality show De Gouden Kooi werd weggestemd. Het zou niet gaan om een arbeidsovereenkomst.

De Hoge raad stelt Natasia echter (evenals het Hof in eerdere instantie) in het gelijk. Deelname aan het televisieprogramma  De Gouden Kooi geldt als een arbeidsovereenkomst. Het verbreken van de overeenkomst geeft recht op een ww-uitkering.

woensdag 23 maart 2011

Advocaten zijn hopeloos ouderwets!

In een tijd waarin Social Media hoogtij viert en niet meer is weg te denken uit de maatschappij, vragen wij als kantoor en vele van onze collega's zich af wat het eigenlijk inhoudt. Volgens advocatie.nl zijn de marketingcampagnes in de advocatuur al sinds mensenheugenis gelijk van vorm en inhoud. En dat terwijl er een wereld aan kansen ligt. Wij grijpen ze bij deze!

UWV betaalt U geld toe

In menig bestuursrechtelijke procedure over een uitkering of iets anders is het mogelijk zelfs geld toe te krijgen indien U de zaak wint. Vele toevoegingsklanten van ons kantoor hebben bij een gewonnen zaak geld toe gekregen.